Een sterk pleidooi voor het minderen van je nieuws consumptie is: The News: A User’s Manual van Alain de Botton (Vintage, 2014), in het Nederlands vertaald als Het nieuws: een gebruiksaanwijzing (Atlas Contact, 2014, vertaling Harry Pallemans)
Dat het volgen van het nieuws je niet meer inzicht in de wereld geeft, las ik voor het eerst in NRC Next van 1 september 2011, in het essay ‘Weg met het Nieuws’ van Rolf Dobelli.
De publicatie besloeg zowat de hele krant en was mede de aanleiding tot het ontslag van Rob Wijnberg als hoofdredacteur van NRC Next en de oprichting van De Correspondent daarna.
Wijnberg schreef zelf De Nieuwsfabriek (De Bezige Bij, 2013). En Rolf Diobelli publiceerde op 4 januari 2020 dit artikel in De Correspondent: ‘Sinds 2010 volg ik geen nieuws meer. Het maakt me gelukkiger dan ooit’.
Als je wel een zetje in de rug kunt gebruiken bij het beperken van je gebruik van digitale hulpmiddelen en afleiding, dan vormen de boeken van Manfred Spitzer een zeer goed onderbouwde waarschuwing: Digiziek (Atlas Contact, 2016) en Digitale dementie (Atlas Contact, 2013, beiden vertaald door Marjolein van Velzen).
Met name voor ouders en opvoeders is er veel te leren over de invloed van digitale technologie op het jonge brein. Er valt ook veel te lobbyen. De organisatie Eliant zet zich in voor betere Europese wetgeving op dit gebied. Volg en steun hen hier.
Als je inzicht wilt krijgen in de manier hoe reclame en techbedrijven er alles aan doen om onze aandacht te vangen, lees dan The Attention Merchants van Tim Wu (Knopf, 2016), vertaald als Aandacht is het nieuwe goud (Atlas Contact, 2016, vertaling Robert Vernooy).
Ook moet je dit krachtige pleidooi van Shoshana Zuboff lezen: The Age of Surveillance Capitalism. The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power (Campus, 2018; PublicAffairs, 2019).
Een lichtere toon, maar tegelijkertijd indrukwekkend in observaties, nieuwsgierigheid en duiding, zijn de boeken van Sherry Turkle: Alone Together. Why We Expect More from Technology and Less from Each Other (Basic Books, 2011) en Reclaiming Conversation. The Power of Talk in a Digital Age (Penguin Books, 2016).
In Nederland hebben we trouwens de organisatie Building Conversation die de kunst van ontmoeten, luisteren en het uitwisselen van ervaringen op een prachtige manier onderzoekt en deelt.
Een mooi interview met Lotte van den Berg over haar zoektocht naar verdiepend contact verscheen op de website van Brandpunt: ‘Hoe kijk je met de blik van een kunstenaar tegen het gesprek aan?’, 29 augustus 2020.
In dit hoofdstuk noem ik stress en statusangst. Hierbij zou ik het ontluisterende boek Verbinding Verbroken. De ware oorzaken van depressie en de onverwachte oplossingen van Johann Hari willen noemen (Nijgh & van Ditmar, 2018, vertaling Marga Blankestijn en Monique Eggermont).
En het begrip statusangst las ik voor het eerst bij Alain de Botton in zijn heerlijke boek: Statusangst (Atlas Contact, 2015, vertaling Jelle Noorman).
De bizarre focus op het nu, die door ons gebruik van technologie enorm versterkt wordt, staat mooi beschreven in Present Shock. When Everything Happens Now van Douglas Rushkoff (Current, 2013).
Een tegenhanger van dit boek is The Good Anchestor van Roman Krznaric (WH Allen, 2020). Hierin lees je over manieren om uit ons benauwde idee van het eigen korte termijn denken kunnen stappen en een breder perspectief kunnen ontwikkelen op onze rol in het grote geheel. Urgent en heel stimulerend. Vanaf 2021 in het Nederlands te lezen als De goede voorouder. Langetermijn denken voor een korte termijn wereld (Ten Have, 2021).