Four Drifting Seasons

Four Drifting Seasons is een compositie voor stemmen van Merlijn Twaalfhoven waarin de temperatuurstijging tussen 1880 en 2017 hoorbaar wordt. Koren van elk niveau kunnen hiermee de opwarming van de aarde aan hun publiek laten ervaren. Door middel van een app worden toonhoogten afgespeeld die de zangers direct kunnen overnemen en nazingen. De compositie is ontwikkeld in opdracht van de Verenigde Naties en ging in première tijdens het Concert for a Sustainable Planet in Carnegie Hall, New York op 18 september 2017.

Ondanks een overvloed aan data en wetenschappelijk bewijs, dringt het probleem van klimaatverandering nauwelijks door tot onze persoonlijke ervaring. Door de meetgegevens van NASA via een algoritme rechtstreeks om te zetten in toonhoogte, ontstaat er een abstracte compositie vol met vreemde harmonieën en spectaculaire dissonanten. Toch is het resultaat zeer muzikaal en draagt een emotionele lading. Dit kan een enorme impact hebben en zet mensen aan het denken over hoe zij kunnen meehelpen met het bestrijden van klimaatverandering.

Een uitvoering van Four Drifting Seasons

Een screenshot van wat de koorleden op de app zien tijdens een uitvoering

De noten en samenklanken die ontstaan zijn lastig om op een conventionele manier uit te voeren. Om dit op te lossen is er in samenwerking met Jan Driessen, Killian Elbers en Marco Alkema de app Conductless ontwikkeld die het uitvoering mogelijk maakt zonder talloze uren te moeten oefenen. Dit houdt in dat de koorleden een app installeren op hun smartphone en gebruiken tijdens de uitvoering als vervanging van gewone bladmuziek. Alle apps worden bestuurd door één computer die de uitvoering start en ervoor zorgt dat alles gelijk loopt. De app geeft voor elke stem duidelijk aan wat er gezongen moet worden, zowel in standaard muziek notatie als door te tonen af te spelen. De koorleden luisteren dus mee met oordopjes en zingen de tonen na. Doordat iedereen hun referentie toon hoort wordt het makkelijk voor de koorleden om de ingewikkelde harmonieën te zingen. Er zijn twee versies beschikbaar: gemengd SATB koor en vrouwen/kinder versie (Sopraan en Alt).

Wij stellen voor om een test ronde te doen om te bepalen of het iets is wat jullie als koor willen uitvoeren. Een ervaren musicus komt dan langs om het stuk te introduceren, uit te leggen en het een keertje te proberen. Als het goed bevalt dan kunnen jullie het op een geschikt moment uitvoeren, bijvoorbeeld tijdens Earth Hour 2018.

Bij interesse, of als er verdere vragen zijn, graag contact opnemen met ons via de onderstaande formulier of direct via email: info@twaalfhoven.net

Bekijk hier een uitvoering van Four Drifting Seasons